Şirketlere Özel

İşkolig Blog

Mülakatlarda Maaş Sorusunu Cevaplamayın

İşkolig Ekibi - 20.11.2011

“Maaş veya ücret beklentiniz ne kadar?”

İşte bu soru size, çok uzun bir mülakat süreci sonrasında veya çalışmayı çok arzu ettiğiniz bir şirketin görüşmesi sırasında veya sadece işe gerçekten ihtiyacınız olduğu için iş aradığınız bir süreçte sorulmuş olabilir.


İşveren veya işe alımdan sorumlu insan kaynakları yetkilisi, maaş / paket / ücret beklentinizin ne olduğunu sorduğunda nasıl cevap verirsiniz?


Yüksek bir rakam söylediğinizde, beklentisiniz karşılanamaz diye oyunun dışında kalırsınız – düşük bir rakam söylediğinizde, hayatınızın ekstralarını yaşama şansını kaybetmiş olursunuz. Doğru cevap nedir? Aslında cevap artık çok net… Bir İşkolig üyesi olduysanız, ihtiyaç duyduğunuz verileri (görüştüğünüz şirkette veya o şirketin rakiplerinde benzer pozisyonlardaki kişiler ne kadar kazanıyor) bilerek ve hazır bir şekilde görüşmelere gidebilirsiniz.


Fakat, sahip olduğunuz bu verileri, hafif bir gülümsemeyle karşınızdakine söyleyen kesinlikle ilk siz olmayın. Karşınızdaki kişi İşkolig hakkında duymuş veya duymamış (muhakkak bir gün duyacaktır.) olabilir, sizin bildiklerinizi nereden veya nasıl bildiğinizi merak edip konstantrasyonu yanlış yere çekebilir.


Aslında İşkolig var olmadan önce de geçerli olan doğruyu uygulayın: rakamı ilk söyleyen tarafın onlar olmasını sağlayın. Evet, onlar size en azından bir önceki veya mevcut işinizde ne aldığınızı illaki soracaktır. Bu durumda soruyu dürüstçe cevaplayın. Ama, sizin o şirket için değerinizin ne olacağını ilk olarak onların düşünmesine sağlamalısınız. Size, beklentiniz sorulduğunda mülakat süreci öncesinde ve süreç boyunca şirket hakkında edindiğiniz pozitif yönlerin neler olduğunu belirtin ve sonrasında “şirketiz hakkında gördüğüm ve bildiklerim doğrultusunda, hiç şüphem yok ki bana adil ve rekabetçi bir teklif sunulacaktır” diye ekleyin. Bu sefer, sizin için adil ve rekabetçi rakamın ne olduğu sorulabilir. Bu durumda, size düşen en önemli rol yukarıda da belirttiğimiz gibi karşınızdakinin sizin için neyin adil ve rekabetçi olduğu hakkında ilk olarak düşünmesini sağlamanız. Sonrasında onları da İşkolig’e yönlendirebilirsiniz.

Geri Dön