Şirketlere Özel

İşkolig Blog

Mülakatlarda Maaş Pazarlığında 6 Altın Kural

İşkolig Ekibi - 20.11.2011

Konu maaş pazarlığı olduğunda, insanlar çoğu zaman kendilerini doğru pazarlamakta sıkıntı yaşıyorlar. Bir işten başka bir işe geçiyor olun ya da bir işsizlik döneminin sonunda yeni bir işe başlıyor olun ya da hayatınızdaki ilk işinize giriyor olun mümkün olan en iyi maaş teklifini alabilmeniz için atmanız gereken belli başlı adımlar vardır. Aşağıda bir iş başvurusu sırasında karşılaşmanızın çok muhtemel olduğu maaş sorusunun üstesinden en iyi şekilde gelmeniz için aklınızda tutmanız gereken 6 altın kuralı bulabilirsiniz:


1. Erken rakam telaffuz etmekten kaçının!

İş başvuruları ya da ön mülakatlar sırasında maaş konusunda gelen soruları cevaplamaktan kaçınmak genel bir kural olarak kabul edilebilir, çünkü ilk rakamı telaffuz eden taraf maaş pazarlığında genelde dezavantajlı hale gelir. Bu yüzden cevap vermekten kaçınmak ya da “görüşülebilir” diyerek ileriki safhalara konuyu ertelemek daha sağlıklı olacaktır.


Mülakatlarda bu soru ile erken karşılaşmanız durumunda ise, şirketin size emekleriniz karşılığında ne ödeyeceğini konuşmadan önce sizin şirkete neler kazandıracağınız konusunda konuşmak isteyerek artı puan kazanmak isteyebilir, konuyu da görüştüğünüz kişileri gerçekten etkiledikten sonra tartışmak üzere akıllıca erteleyebilirsiniz.


2. Nereden geldiğinizi unutmayın!

Nereden geldiğiniz maaş konusunda pazarlık stratejinizi akıllıca belirlemek için çok önemlidir. Eğer ki işsizseniz ve bir işe girmeye çalışıyor iseniz genel kural bir önceki işinizdeki maaşı ya da biraz altında bir maaşı hedeflemenizdir. Fakat zaten mevcutta bir işiniz var ise ve mevcut işinizden tam anlamıyla nefret etmiyorsanız, mevcuz maaşınızın üzerine %20’ye varan bir artış hedeflemeniz daha doğru olacaktır. Eğer yeni işinizin size parasal olmayan ekstra ve çok kritik artıları olmayacaksa neden varolan işinizi bırakıp yakın maaştaki başka bir işe ve yeni belirsizliklere yelken açasınız ki!


3. Ucuza gitmeyin!

Hangi şirkete ya da herhangi bir şirkette hangi pozisyona girmeye çalışırsanız çalışın, bir önceki işinizde ne kadar kazandığınız sorusu ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu yüzden cevabınızı hazır tutun!


Birçok insan kaynakları uzmanına göre bu konuda en sık yapılan hata; bir önceki işinizdeki kazancınızı belirtmek için sadece brüt maaşınızı söylemek. Maaşınızın yanı sıra yıl sonlarında aldığınız bonus, prim, sigorta, seyahat ve izin günleri sayısı gibi ekstra avantajları da kazanç olarak göstermemek kendinizi ucuza satmanıza neden olabilir. Bu yüzden böyle bir soru ile karşılaştığınızda cevabınızda tüm kartlarınızı doğru oynadığınızdan emin olun.


Bunlara ek olarak maaş konusunda pazarlık edemeyeceğiniz durumlarda da, ekstra avantajlar konusunda pazarlık edebilmek için etkili bir giriş yapmış olursunuz.


4. Tek bir rakam yerine makul bir maaş aralığı verin!

Eğer ısrarla aklınızdan nasıl bir rakam geçtiği soruluyorsa, cevap olarak tek bir rakam yerine makul bir maaş aralığı vermeniz elinizi güçlendirecektir. Makul maaş aralığını doğru belirlemek de tamamen pazar araştırmanızı sağlıklı yapmanıza bağlıdır.


İnternette başvurduğunuz şirkette benzer pozisyonda insanlar ne kadar kazanıyor mutlaka öğrenin. Alınan maaşlar en çok kaç olabiliyor, ekstra avantajlar konusunda bilmeniz gereken kritik noktalar var mı gibi soruların cevabını bulmaya çalışın ve gelebilecek sorulara hazırlıklı olun.


5. Düşük teklifle başa çıkabilmek

Aslında, iş verenler sizin pazarlık yapmanızı beklerler, bu nedenle düşük bir teklifle karşı karşıya kaldığınızda endişe etmemelisiniz. Fakat, bu noktada görüştüğünüz pozisyon için maaş aralığının ne olduğunu biliyor olmanız işin kilit noktasıdır. Bu pazarlık ederken aklınızın bir köşesinde durması ve doğru anda kullanmanız gereken en kritik bilgidir.


Bir önemli hususta, düşük bir teklifle karşılaştığınız anda aceleci davranıp tüm kapıları kapatmamanızdır. Eğer, siz kendinizi o iş için gerçekten kalifiye hissediyorsanız, işi aldıktan sonra katma değerinizi gösterdikçe hakkınız olduğunuza zamanla ulaşabilirsiniz.


6. Düşünmek için bir nefes alın

Maaş teklifini aldığınızda hemen kabul etmek için üstünüzde baskı hissetmek yerine bir kaç izin isteyip, düşünüp karar vermek daha akıllıca olacaktır. Fakat, bu düşünme dönemi öncesinde teklifi kesinlikle yazılı olarak hem maaşı hem de yan hak detaylarını içerecek şekilde istemeyi unutmayın. Şirketin zaman planını da kontrol ederek, bir gün ila bir hafta arasında süre isteyin.


Asla, anında karar vermeyin. Çünkü aldığınız karar uzun bir dönem sizin için önemli olacaktır.

Geri Dön