Şirketlere Özel

İşkolig Blog

Mülakatın ABC’si

Filiz Demirbağ - 03.09.2012

İş bulmak kolay değildir, mülakatta iyi performans göstermek de bir o kadar zordur aslında. Neden derseniz, insanın kendisini anlatması en zor işlerden biridir.


Mülakat Nedir?

Mülakat, işverenin adayı ihtiyaç duyulan pozisyona göre değerlendirmesi, adayın da işvereni ve işi/pozisyonu tanıması için yapılan görüşmedir. Tanımdan da anlaşılacağı gibi görüşmenin temeli açık pozisyon ve bu pozisyondan beklenen iştir. Mülakat bunun çevresinde şekillenir.


Mülakat tek taraflı değil iki taraflı bir görüşmedir. Yani işveren soru soracak siz de cevaplayacaksınız sonra da mülakat bitecek diye düşünürseniz etkili bir mülakat geçirmeniz pek mümkün değildir.


Aslında aday yönünden mülakatı tanımlarsak “işe alım kararı verecek kişiye, pozisyona uygunluğunu anlatma süreci” desek daha doğru olur. Buradan da iki püf noktası çıkıyor. Birincisi doğru soru sorulmasa bile kendinizi doğru anlatma sorumluluğu sizdedir. Karşınızdaki karar verici kişi o gün gününde olmayabilir, odaklanmakta zorlanıyor olabilir; sonuçta karşınızdaki de bir insan. Eğer çok istediğiniz bir iş için görüşüyorsanız sonradan hayıflanmak yerine bu iş için sizin de sorumluluk alıp çabalamanız genellikle olumlu sonuç verir. Tabii mülakatta proaktif olabilmeniz için kendinizi nasıl anlatacağınıza önceden çok iyi çalışmış olmanız gerekir.


İkinci püf noktası ise “mülakat bir süreçtir”. Sadece 1 görüşmeyle sınırlı değildir. İşe alım kararını verecek kişinin değerlendirme süreci, başvurunuzu gördüğü anda, ya özgeçmişinizle ya önyazınızla ya da ilk telefon konuşmasıyla başlar. Ve ancak sözleşmenizi imzaladığınız gün sona erer.


İkinci püf noktası ise “mülakat bir süreçtir”. Sadece 1 görüşmeyle sınırlı değildir. İşe alım kararını verecek kişinin değerlendirme süreci, başvurunuzu gördüğü anda, ya özgeçmişinizle ya önyazınızla ya da ilk telefon konuşmasıyla başlar. Ve ancak sözleşmenizi imzaladığınız gün sona erer.


Telefon çaldı, bankadan arıyorlar sandınız, boş bulunup sert, anlayışsız bir sesle girdiniz konuşmaya:


İnsan Kaynakları: İletişimi sert, hemen sinirleniyor.


Telefon çaldı, bu sefer de bir arkadaşınız sizi işletiyor sandınız, boş bulunup siz de dalga geçmeye başladınız.


İnsan Kaynakları: Ne laubali bir aday, mülakata çağırmaya gerek yok.


Ya da ilk karşılaşmanız özgeçmişinizdeki haftasonu eğlenirken çekilmiş, kahkaha atar halde bir fotoğraf:


Banka İnsan Kaynakları: Bu kişi daha rahat bir ortamda çalışmak istiyor. Bize olmaz. Eğlence Sektörü İnsan Kaynakları: Eğlenmeyi seven biri, bizim için iyi olabilir.


Pazar ilanlarına baktınız, birkaç tane güzel ilan var. Tüm adresleri tek bir mesajla tüm adreslere bir anda göndermek geldi aklınıza:


İnsan Kaynakları: Bizim ilanla çok da ilgilenmiyor. Hangisi olursa diye göndermiş. Daha ilgili adaylara öncelik verelim.


Heyecandan özgeçmişinizi kontrol etmeden göndermişsiniz, yazım ve imla haataları var. İnsan Kaynakları: Biraz dikkatsiz biri, bu pozisyonda sorun olabilir.


Mülakatı başarıyla geçtiniz, şimdi formalite de olsa Genel Müdür’le görüşmeniz gerekiyor. Verilen adresi bir türlü anlayamadınız, kayboldunuz. Genel Müdür’le görüşmeye geç gitmek zorunda kaldınız.


Genel Müdür ve İnsan Kaynakları: Yedek adayı bir kere daha değerlendirelim, şimdi adresi anlayamayan sonra işi de anlayamaz.


Konuşmasanız da görmeseniz de karşınızda bir insan olduğunu unutmayın ve lütfen her iletişiminizde kendinizi doğru anlatmaya dikkat edin.


Mülakata Nasıl Hazırlanılır?


Mülakata hazırlığın 2 yönü vardır. Birincisi yukarıda da bahsedildiği gibi kendinizi nasıl etkili anlatabileceğinize çok iyi çalışmanız. İkincisi de görüşeceğiniz şirketin mülakat süreçleri konusunda bilgi toplamanız. İşkolig bu konuda size destek olmak amacıyla Mülakat Bölümünü devreye sokuyor. Hem şirketlerin mülakatlarıyla ilgili bilgi edinecek hem de kendi yaşadığınız mülakat deneyimlerinizi paylaşarak başkalarına da destek olabileceksiniz.


Mutlu ve başarılı çalışmalar!

 

Filiz Demirbağ
http://www.filizdemirbag.com/

İnsan kaynaklarının farklı alanlarında çalıştıktan sonra Yetenek Yönetimi ve İşe Alım Danışmanlığı konularında uzmanlaştı. Yüzlerce kariyer öyküsü dinledi, başarılı seçimlere ve yolunda gitmeyen kariyerlere tanık oldu. Sonunda aldığı koçluk eğitimiyle yetenek yönetimi ve işe alım uzmanlıklarını birleştirerek kendi koçluk metodolojisini kurdu. Yönetici Koçu olarak çalışmaya başladıktan sonra, yöneticilerin ve deneyimli profesyonellerin de en az gençler kadar Kariyer Koçluğu'na ihtiyaç duyduğunu gördüğü için bu alana odaklandı. Başarılı bir kariyer için doğru seçimler yapma, planlı bir ilerleyiş ve doğru iş aramayı bilmenin önemini fark ederek deneyimli profesyonellere özel koçluk programları geliştirdi. Yöneticilere, yönetici olmak isteyenlere özel, Türkiye'de bir ilk niteliğindeki İş Arama Koçluğu ve Yönetici Gelişim Programı gibi kapsamlı hizmetleri hayata geçirdi.

Filiz Demirbağ, deneyim ve birikimiyle aynı zamanda kurumlara da Yetenek Yönetimi, Liderlik, Mentorluk, Değerlendirme Merkezi, İşveren Markası ve İşe Alım süreçlerinin kurgulanması, Koçluk alanlarında projeler geliştirmektedir. 2011 senesinde, deneyimini gençlerle de paylaşmak amacıyla Akıllı Kariyer projesini hayata geçirmiştir.

Filiz Demirbağ, İzmir St Joseph Fransız Lisesi, Galatasaray Üniversitesi İşletme ve Bilgi Üniversitesi MBA mezunudur. Dünyadaki en köklü koçluk okulu olan CTI ve Adler'den ICF (Uluslararası Koçluk Federasyonu) onaylı eğitimlerini tamamlamış; ayrıca çok sayıda kişilik, davranış ve mesleki ilgi envanterinin kullanımı konusunda da uzmandır.

Geri Dön